2024. április. 26, péntek
Ervin napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
Hagyományápolás és teremtés Szentmártonban

 
 
2015-11-25 08:41:20 | Frissítve: 2015-11-25 08:41:41 | |
 
 
Színházi előadások, népi játékok, kulturális programok, vásár, muzsika, tánc, ének, kézműves foglalkozások, étel ital, móka, kacagás - egyszóval minden, ami egy nagyvásári hangulathoz szükséges. Így telt a november 13-i és a 14-i nap, amikor minden Szentmárton körül forgott.


 


 

A Márton naphoz kapcsolódó programok közül nem maradhatott ki a Lúdas Matyi színpadi adaptációja, és ahogy annak lennie kell Döbrögi most is háromszor kapta vissza, ezúttal a kultúrház színpadán. Az előadás után még libatepertő kóstoló is várta a gyerekeket, hangolódva a délutánra, hiszen a Hunyadi Mátyás Tagiskolában a Márton naphoz és Szent Mártonhoz kötődő hagyományokkal, népszokásokkal és hiedelmekkel ismerkedtek a Bihari Múzeum foglalkozásain.  A szentmártoni tagiskolában, a tökéletes vágókép kedvéért kameránkat is üdvözölték a szomszéd kétlábúi. A tantermekben pedig már javában zajlottak a foglalkozások. A tornateremben a régi korok játékait próbálhatták ki. Szent Márton életét és történetét, valamint a Márton napi néphiteket, szokásokat és legendákat mutatta be Csarkó Imre történész muzeológus az érdeklődő felső tagozatosoknak. A délutánon volt még lúdtollal írás, és címereket is készíthettek.

 

November 14-én pirkadattól napnyugtáig a Szentmártoni Nagyvásár hívta az itt és a környéken élőket a Szász-Tanyára és a Szent Márton Vendégházhoz. Utóbbi helyszínen Bónácz János köszöntötte a hagyományteremtő céllal, első alkalommal megtartott vásár közönségét. Az alpolgármester szerint az ötlet és a megvalósítás is példaértékű és –mint fogalmazott – „a mai napon  egy olyan eseménynek lehetünk részesei, alkotói és élvezői, melyhez sokan sokat tettek és melyre igen sokan vártak.” A Szász-Tanyán a Bakator Zenekar és Gyönyörű Zsigmond vőfély hívogatott a vásárba, ahol talán könnyebb lenne azokat a népi mesterségeket, kézműveseket, vásárosokat, egyesületeket felsorolni, amelyek nem voltak ott. Kiállítóban, árusban és persze finom ételekben a Szent Márton Vendégháznál sem volt hiány. A napot a kalandpark mellett felállított sátorban a színpadi programok tették teljessé.



 
Címkék:



 
Kapcsolódó képgaléria:




 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS