2024. április. 26, péntek
Ervin napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
Teljes körű vizsgálat a nyugdíjasház befizetései körül

 
 
2015-09-29 13:41:08 | Frissítve: 2015-09-29 13:43:34 | |
 
 
A kulturált lakókörnyezetünkért pályázaton ebben az évben sokan vettek részt. A szeptemberi soros testületi ülés kezdetén megtartott ünnepélyes eredményhirdetésen Balázs József bizottsági elnök kiemelte, hogy egyre több fiatal szerepel a pályázaton. Harmadik helyezett Szabó György, második Asztalos Lajos, első pedig Daróczi Zoltán lett.


 


 

Előre hozott napirendként tárgyalta a testület a legnagyobb érdeklődésre számot tartó előterjesztést, mely a nyugdíjas ház bérlői által fizetett alapítványi hozzájárulásokat érintették. Arról, hogy mi vezetett a most tárgyalandó határozati javaslathoz a polgármester tájékoztatta a képviselőket és a jelenlévő érintetteket is. Muraközi István azzal folytatta, hogy 2015-ben két új beköltözőnek már nem kellett fizetni hozzájárulást, illetve az alapítvány kuratóriumának döntése alapján ugyancsak két lakónak visszafizette a másfél millió forintot. A polgármester belső vizsgálatot rendelt el, valamint egy ügyvédi irodának is megbízást adott az ügy jogi hátterének kivizsgálására. Elhangzott, hogy a határozati javaslat a megelőző napon tartott bizottsági ülésen elhangzott javaslatokat is tartalmazza. E szerint a képviselő testület ideiglenes vizsgálóbizottságot állít fel az Árpád utcai nyugdíjasház bérlői által történt befizetések teljes körű kivizsgálására, ezt szakértők, könyvvizsgálók bevonásával végzi el és erről az év végéig jelentést ad. Amennyiben a vizsgálatok megállapítják, hogy a befizetett összegek minden kétséget kizáróan önkormányzati célra hasznosultak, abban az esetben jövő év március 31-ig az önkormányzat visszafizeti az alapítványi hozzájárulás címén befizetett fejenkénti 1,5 millió forintot.  Az ezt követő hozzászólók abban valamennyien egyetértettek, hogy az eddigi információk szerint az önkormányzatnak nem jogi, hanem erkölcsi kötelessége visszafizetni a befizetéseket, hiszen a hozzájárulásokat egy magánalapítvány számlájára fizették be, melyre annak semmilyen felhatalmazása vagy jogi alapja nem volt. Elhangzott az is, hogy mind a bizottsági tagok, mind a képviselő testület tagjai valamennyien konstruktívan és segítő szándékkal viszonyulnak az ügyhöz. Arra azonban szükség van, hogy bebizonyosodjon, az alapítványi hozzájárulások valóban a Csatornamű Társulton keresztül a berettyóújfaluiak érdekeit szolgálták. Hagymási Gyula képviselő ezért is tartotta visszásnak azt, hogy párthoz köthető aktivisták táblákkal jelentek meg az ülésen és próbálják az ügyet politikai útra terelni. A képviselők a felállítandó bizottság tagjairól is hosszasan tárgyaltak, végül a polgármester előterjesztése szerinti összetételt fogadták el. Ez alapján elnöke Balázs József, tagjai Nagy Sándor és Hagymási Gyula képviselők lesznek.

A tevékenységét megköszönve és a létrehozott programok mennyiségét és minőségét elismerve fogadták el a képviselők a Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár elmúlt évről szóló beszámolóját. Ugyancsak elfogadták az önkormányzat első félévi gazdálkodásáról szóló tájékoztatóját is. A képviselők támogatták azt az előterjesztést, mely egységes szerkezetbe foglalta a város által adományozható kitüntetésekről szóló rendeletet, és egy új kitüntetést is alapított, mellyel a városban működő vállalkozói szféra kimagasló teljesítményt nyújtó tagjait vagy közösségeit ismernék el a jövőben. A díj névadója Csorba György, aki huszonöt sikeres éven át volt vendéglátó, mecénás és támogató vállalkozó a városban. Jóváhagyták a képviselő testület tagjai Berettyóújfalu Város Integrált Településfejlesztési Stratégiáját. Ez a több mint 100 oldalas alapdokumentum tartalmazza az előttünk álló időszakban megvalósítandó európai uniós vagy hazai forrásokból létrejövő fejlesztéseket, beruházásokat. Ezzel kapcsolatban Muraközi István azt mondta, várhatóan 2015. negyedik negyedévében már több pályázati kiírás is megjelenik, melyekre fel kell készülni. Döntöttek arról is, hogy kb. 70 millió forint támogatási igénnyel nyújt be a város pályázati igényt a helyi önkormányzatok kiegészítő támogatására. Képviselői jelzés érkezett azzal kapcsolatban, hogy a József Attila lakótelep üzletsorán a garázsokból az ott szabálytalanul parkoló gépkocsik miatt nem lehet kihajtani. Jelzés érkezett az ügyben is, hogy egy nagyobb platóval rendelkező tehergépkocsi beszerzése lenne szükséges a város közterületeinek gyorsabb és hatékonyabb rendben tartásához.



 
Címkék:



 
Kapcsolódó képgaléria:




 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS