2024. április. 19, péntek
Emma napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
100 éve ért véget az I. világháború

 
 
2018-11-26 15:48:11 | |
 
 
A múltidézés napja volt november 21-e a berettyóújfaluiak és berettyószentmártoniak számára, akik az I. világháború befejezésének 100. évfordulójáról emlékeztek meg. Berettyóújfalu Város Önkormányzata, a Berettyó Kulturális Központ és a Berettyóújfalu-Szentmártoni Református Egyházközség „Csak egy nap a világ…” címmel, egész napos programsorozattal készült a jeles alkalomra.


 


 

A délelőtt folyamán filmvetítésre várták a település általános és középiskolás diákjait, akik az 1914-es magyar győzelmet bemutató Halhatatlanok – Limanova című dokumentumfilmet tekintették meg.

A megemlékezés délután a Kálvin téri világháborús emlékműnél folytatódott, ahol Bagdi László idézte fel a ma már történelmi távlatokban létező évek emlékét.

A drámai veszteségeket településünk helyzete is jól példázza: Berettyóújfaluból a háború alatt több mint 400 embert soroztak be, és a bevonultak közül csaknem kétszázan többé nem tértek vissza – hangzott el a visszatekintésen. Igei szolgálatot Majláth József református lelkipásztor és Rákóczi Jenő végzett. A római katolikus plébános elmondta: a világháború áldozatai mind hősök voltak.

Majláth József Ady Endre: Imádság háború után című versét mondta el, majd kért áldást a csatában elhunytak emlékére.

A megemlékezésen Turzó Boglárka bihari katonadalokat énekelt, amit a világháborús áldozatok emlékére állított szobor koszorúzása követett.

A nap a berettyószentmártoni református templomban ökumenikus istentisztelettel és békeimával folytatódott.

Muraközi István emlékezésében kiemelte: már nem is gondolunk arra, milyen áldásos időszakban élünk, és mekkora kincs a béke.

Az istentisztelet végén az I. világháborúban elesett berettyóújfalui és berettyószentmártoni hősök neveit sorolták fel.

A megemlékezés a Hunyadi Mátyás Tagiskolában ért véget, ahol „Lehullottak a falevelek”, Magyarország az első világháborúban címmel előadás és kerekasztal-beszélgetés várta az érdeklődőket.



 
Címkék:



 
Kapcsolódó képgaléria:




 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS