2024. április. 19, péntek
Emma napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
Döntöttek a népszavazásról

 
 
2017-08-01 09:32:03 | |
 
 
A helyi népszavazás elrendeléséről szóló előterjesztést tárgyalták elsőként a július 27-én a városházán megtartott képviselő-testületi ülésen.


 


 

A polgármester a HVB elnökének döntéséről szóló bejelentésében azt is elmondta, a bizottság megállapította, hogy a kérdés megfelel a törvényi követelményeknek, azt hitelesítette és a döntés elleni jogorvoslati idő eredménytelenül eltelt. A most tárgyalt napirend két határozati javaslatból állt, az első a helyi népszavazás elrendeléséről, a második pedig a népszavazás költségeiről szólt. A népszavazás költségei az előterjesztés szerint összesen 5 millió forint, ez 2 millió dologi és 3 millió 105 ezer forint személyi kiadást jelent az önkormányzat költségvetéséből. A napirend tárgyalása a bizottsági vélemények ismertetésével kezdődött, majd a kérdésfeltevésekkel, vélemények ismertetésével folytatódott.

A képviselők végül 11 igen szavazattal támogatták a népszavazás kiírásával kapcsolatos határozati javasatokat.

Az MVM Hungarowind Kft. egy a város területen megépítendő napelem-park létesítésével kereste meg az önkormányzatot. A Csalogány utca közelében található, jelenleg beépítetlen területen - 17 ezer négyzetméter nagyságú telken - építenék fel a 0,5 MW alatti teljesítményű erőművet. A testületi ülésen a több mint 50 pontból álló együttműködési megállapodás és bérleti szerződés tervezetéről tárgyaltak. A jegyző állttal ismertetett álláspont és a képviselők véleménye is a szerződésben megjelölt 20 éves időtartam utáni határozatlan időtartamúvá változását tartotta nem elfogadhatónak.

A képviselők hosszasan tárgyaltak a két fél számára elfogadható álláspontokról és szerződési garanciákról. A szerződés 15 év határozott időtartam után 5 évvel azonos feltételekkel meghosszabbodik, majd ezt követően az erőmű 25 éves élettartamának végéig határozatlan időtartamúvá változik. Ezzel a módosítással valamennyi képviselő elfogadta az előterjesztéseket.

A képviselő-testület korábban döntött a Civil Udvar energiahatékonyságának fejlesztését megvalósító pályázat benyújtásáról. Jelenleg a felmérési tervek és tervezői költségbecslések alapján a projektterv műszaki pontosítása zajlik, de már látható, hogy a korábbi 35 millió forintos projektösszeg nem lenne elegendő érdemi fejlesztésre, ezért – az elfogadott javaslat szerint - 75 millió forintos keretösszegben kerül benyújtásra a pályázat.

Ugyancsak pályázatot nyújt be az önkormányzat a „Leromlott városi területek rehabilitációja” kiírásra. A pályázat akcióterülete a Völgyköz városrész. Az előterjesztés szerint támogatható lehet modern szociális bérlakások kialakítása, komfortosítása, energetikai korszerűsítése. A projekt keretösszege 120 millió forint.

A képviselő-testület kiemelt fejlesztési területté nyilvánította a Madách –Árpád - Lehel utcák által határolt területet annak érdekében, hogy így felgyorsulhassanak a „Zöld város kialakítása” című projekthez kötődő engedélyezési eljárások.

Képviselői jelzés érkezett a Madarász utcai játszótér állapotára és balesetveszélyességére vonatkozóan. Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy az egy korábbi, nem önkormányzati pályázati projekt részeként épült és ennek okán jelzéssel élnek a kivitelező felé. A Csónakázó-tó környéke és annak különösen kiszáradt állapota is szóba került az ülés végén.  A Népliget – mint a polgármester elmondta – ugyancsak a „Zöld város kialakítása” projekt kiemelt fejlesztési területe, amely megoldást jelenthet ezekre a problémákra.



 
Címkék:



 
Kapcsolódó képgaléria:




 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS