2024. április. 18, csütörtök
Andrea napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
Jubileumi városnapi ünnepség Berettyóújfaluban

 
 
2017-05-29 12:08:54 | Frissítve: 2017-06-08 19:52:24 | |
 
 
Idén is színes programokkal várták az érdeklődőket a Szent István téren, hogy méltóképpen megünnepeljék a város napját, immár 20. esztendeje. A délutánt a Bihari 7 próba a múzeum családi délutánja nyitotta, ahol egy városismereti játékon vehettek részt a csapatok.


 


 

Ez idő alatt a téren Kádár Ferkó fotószínháza várta a bátor jelentkezőket, akikről korabeli életképeket készített, egy speciális ponyvára kivetített háttér előtt. A fotóalanyok kiválaszthatták melyik korhű kosztümbe bújnak a kép erejéig.
A Bihari Népművészeti Egyesület gyermekjátszóval, kézműves foglalkozásokkal, és vásárral csalogatta faházaihoz az alkotni vágyókat. A színpadon gyermekkoncerttel indult a délután, elsőként a  Kiskalász zenekar szórakoztatta a közönséget. A csapat  2009 januárjában alakult. Az első lemezt Bartos Erika éppen akkor megjelenő Zsákbamacska című verseskötete ihlette. A zenekar  mára már a legtöbb hazai fesztiválon megfordul és igényes, közvetlen koncertjeikkel varázsolják el a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Boka Gábor interaktív gyerekműsorral kötötte le a kisebbek figyelmét. Sikerének titka abban rejlik, hogy a közönséget bevonva az előadásba, humorral, könnyed játékkal hozza közelebb hozzánk a magyar- és világirodalom elbeszélő költeményeit. Mindezt a vásári komédiások szeretnivaló stílusában, és az utcaszínházak ötletességével teszi – felejthetetlen élményt nyújtva gyermeknek-felnőttnek egyaránt.

A Borosjenői Kádár István Hagyományőrző Íjász Egyesület korhű harcászati bemutatót tartott, és akik kedvet kaptak az íjászatban is kipróbálhatták magukat.

Délután ötkor az Ort-Iki Báb- és Utcaszínház vásári attrakciójától lett hangos a tér. A színház 1989 óta működik. Alapítói akkor Debrecenben élő, az ország más tájairól odaköltözött fiatalok voltak, akik más bábszínházakban, színjátszó csoportokban szereztek tapasztalatokat. A színház működésének kezdeteitől maguk írják, rendezik a darabjaikat, készítik bábjaikat, eszközeiket. A játszók és a nézők tere között általában nincs éles határ, a drámai helyzet megoldásában gyakran kap szerepet a közönség.

Hat órakor lépett színpadra a Fourtissimo zenekar. Számos területen úttörőnek számít munkásságuk, mind a komolyzene, mind a könnyűzene illetve a jazz berkein belül. A Fourtissimo-t a négy Kuna testvér, Valéria, Márton, Gyula és Bence hozta létre még 1993-ban (a zenekar legidősebb tagja ekkor csupán 11 éves volt!). Zenei munkásságuk alapjait a rézfúvós hangszerek képezik, mivel gyerekkoruk óta ezeken a hangszereken játszanak.

 

A színvonalas koncert után kiderült a „Berettyóújfalu mindannyiunk városa” című fotópályázat eredménye, hiszen kihirdették nyerteseket. A versenyen két korosztályban nevezhettek.

18 év alatti kategóriában Balázs Balogh Attila vehette át az első helyezetnek járó díjat.

3.hely: Hajdú Noémi, 2.hely: Koszta Vivienn, 1.hely: Balázs Balogh Attila

A 18 év feletti kategóriában pedig Nagy László Márk érdemelte ki az első helyet.

3.hely: Tikászné Kiss Alexandra, 2.hely: Bordán Nikolett, 1.hely: Nagy László Márk

Az eredményhirdetést követően a Komádiban már évek óta működő színjátszó csoport, a Komádi Színjátszó Kompánia előadását láthatta a közönség. A csoport főleg fiatalokból áll, elsősorban maguk szórakoztatására játszanak, de a sokakat érdeklő színdarabokat bemutatják városukban és a környező településen is.

 

Hatalmas tömeg fogadta este nyolckor a színpadra érkező Edda Műveket, akik nem okoztak csalódást a rajongóknak, és feltették a város napi rendezvényekre a koronát.



 
Címkék:



 
Kapcsolódó képgaléria:




 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS