2024. április. 20, szombat
Konrád, Tivadar napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
Ülésezett a város képviselő testülete

 
 
2015-11-11 09:34:40 | Frissítve: 2015-11-11 10:13:22 |
 
 
Változnak a helyi iparűzési adó szabályai, önkormányzati tulajdonba kerül a zsinagóga épülete és új ipari park létesülhet. Egyebek között ezekről is döntöttek a városházán október 29-én megtartott testületi ülésen.


 


 

Elsőként a polgármester adott tájékoztatást arról, hogy az ivóvíz javító program konzorciumi megállapodása aláírásra került, így egy állami tulajdonú vállalkozás lebonyolításában készülhet el a beruházás, mely városunk esetében 639 millió forintos költségvetéssel, a korábbi terveknek megfelelően készülhet el. Megváltozik a Bihari Szociális Szolgáltató Központ székhelye, mely egy jól felszerelt intézménybe költözik, az Ady Endre út 2 szám alá.

A háziorvos, védőnő vállalkozó számára jövő év elejétől lehetőség van mentességet nyújtani a helyi iparűzési adó befizetése alól. A most tárgyalt módosítás szerint ezzel élne az önkormányzat, emellett pedig az eddig 2 millió Ft alatti nettó árbevételhez megállapított mentesség határát most 600 ezer forint adóalaphoz kötnénk. Az előterjesztés szerint ez 3 millió Ft csökkenéssel szemben 7,1 millió Ft-os adóbevétel növekedést eredményez. 

A képviselők végül 9 igen és két nem szavazattal elfogadták az új helyi adórendeletet. A Hajdú-Bihar Megyei úgynevezett TOP pályázat keretein belül lehetőség nyílik új ipari parkok kijelölésére és azok infrastrukturális fejlesztéséhez pedig támogatás nyerhető. A napirend tárgyalásának oka, hogy feltételként határozták meg, hogy a fejlesztésre kijelölt terület szerepeljen a településrendezési tervben és nagysága a 10 hektárt érje el. A napirendhez kapcsolódva Krisztik János városi főépítész tájékoztatója a lehetséges területet részletezte. Ez a TESCO áruház mögötti, a volt gyermekváros egy részét érintő terület, melynek kb. 40% százaléka önkormányzati tulajdon. Felmerült a bizottsági ülésen is, hogy az így kialakítandó gazdasági övezetben egyes telekrészek, szántók megvásárlásával, majd azok későbbi értékesítésével bevételre is tudna szert tenni az önkormányzat. Ezzel kapcsolatban elhangzott: jelenleg a törvényi szabályozás okán csak természetes személy tud földet vásárolni, egy esetleges tulajdonosi átsorolást követően pedig már jóval magasabb áron lehetne hozzájutni.

Végül valamennyi jelenlévő képviselő támogatta a szabályozási terv módosítását, és ezzel együtt a terület ipari parkká alakítását is.

Döntöttek a zsinagógaépület megvásárlásáról is. A fedezetet egy korábban a Miniszterelnökséghez benyújtott kérelem alapján megítélt támogatás szolgálja, mely arra a célra használható fel. Elhangzott, a későbbi működtetéssel kapcsolatban is vannak javaslatok, egy többfunkciós közösségi tér jönne létre, de ezt a későbbi pályázati lehetőségekhez kell igazítani.

Képviselői előterjesztést is tárgyaltak, mely a Nova Villa 2010 Nonprofit Kft. tevékenységének átvilágítására javasol eseti bizottság felállítását, mely a jelenleg zajló vezető pályázat elbírálásánál is átfogó képet adhat az önkormányzati cégről. Szántai László előterjesztőként azzal egészíttete ki a beadványt, hogy véleménye szerint az időszerű, hiszen most ért a vállalkozás egy vezetői ciklus végére.

A képviselők nem támogatták a bizottság felállítását. A jelenlévők egybehangzó igennel szavaztak viszont Hagymási Gyula képviselői beadványára, melyben zöld pihenőpontok kialakítására tesz javaslatot. A  program során évente két alkalommal a város különböző részein jönnének létre a pihenést szolgáló pontok.



 
Címkék:



 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS