2024. július. 24, szerda
Kinga, Kincső napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
Az értékőrzésről és az újrahasznosításról szóltak az idei levéltári napok

 
 
2024-06-24 12:38:16 |
 
 
A Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Vármegyei Levéltára (MNL HBVL) és a Bihari Múzeumért Alapítvány közös szervezésében tartották meg ebben az évben az 51. Hajdú-Bihar Vármegyei Levéltári Napokat.


 


 

A program a kezdetek óta két napból áll: az első nap történései mindig Debrecenben zajlanak, míg a második napon egy vidéki város ad otthont az eseménynek, ami ezúttal Berettyóújfalu volt. Értékőrzés és újrahasznosítás – ezek álltak az idei levéltári napok fókuszában.
 
Muraközi István a program második napjának helyszínéül szolgáló Zsinagóga Kultúrtér kapcsán arról beszélt, az épület egy főhajtás mindazok előtt, akik a világ bármely pontján áldozatává váltak egy borzalomnak. – A felnövő generációknak be tudjuk mutatni azt az életet, amely városunkat is jellemezte a világégést megelőzően. Ha körbenéznek az állandó kiállításban, rácsodálkozhatnak, micsoda értékekkel bírt egykor ez a település – mondta a polgármester, hangsúlyozva: mennyivel gazdagabbak lehetnénk ma minden értelemben, ha az áldozatok leszármazottai itt lennének velünk.
Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke arról szólt, mindig örömmel érkezik Hajdú-Bihar vármegyébe, mivel azt látja, hogy a zsidó emberek emlékezete, kultúrája és öröksége tovább tud élni azokon a helyszíneken, melyek a zsidóság fellegvárai voltak Magyarországon a holokauszt előtt.
 
Horovitz Tamás múltunk megismerésén kívül az emlékezés fontosságát emelte ki köszöntőjében. „A szavak mellett a legnagyobb dolgok, amiket megtehetünk, hogy épített zsidó értékeinket megmentjük a jövőnek, illetve gondoskodunk a fiatalok oktatásáról. A Zsinagóga Kultúrtérben ezek mind megvalósulnak” – fogalmazott a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke.
Az 51. Hajdú-Bihar Vármegyei Levéltári Napok második napján öt előadás hangzott el, zárásként pedig a jelenlévőknek lehetőségük nyílt megtekinteni a zsinagóga emlékkiállítását.
 


 
Címkék: 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás: 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS