2024. május. 2, csütörtök
Zsigmond napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
Képviselő-testületi közmeghallgatás

 
 
2023-12-11 10:33:56 |
 
 
Az elmúlt években kialakult hagyományt követve ezúttal is novemberben tartottak közmeghallgatást, ahol az itt élőknek lehetőségük volt kérdéseiket feltenni, vagy véleményüket elmondani.


 


 

A november 15-én a városháza nagytermében megtartott alkalmon a téma a Berettyóújfaluban elszállásolt harmadik országbeli vendégmunkások voltak. Muraközi István a közmeghallgatás elején azt mondta, fontos, hogy megismerjük az itt élők véleményét a témáról, hogy ennek megfelelően közösen alakítsuk ki álláspontunkat. A polgármester emlékeztetett: Berettyóújfaluban október hónapban két magántulajdonú ingatlanban közel 150 fő harmadik országbeli vendégmunkás elszállásolására került sor. Hangsúlyozta, erről semmilyen értesítés, információ nem volt az önkormányzat felé, úgy fogalmazott, ez felkészületlenül érte a város lakosságát. Kiemelte, az önkormányzatnak nem a vendégmunkások foglalkoztatásával van problémája, nem Debrecennel, nem az ott létesülő gyárakkal, hiszen ezek az emberek a magyar gazdaság gyarapításáért végeznek munkát. Az jelenthet problémát, hogy magántulajdonú ingatlanokba vendégmunkásokat hoztak a városba, hosszú távú bérleti szerződéseket kötöttek, és nem tudhatjuk, hogy milyen országokból jönnek, milyen vallásúak, milyen a kultúrájuk az ide érkező embereknek. A polgármester nyomatékosította,  városvezetőként képviselnie kell az itt élőket ebben a témában. Mint mondta ez a közmeghallgatás is erre irányul, illetve a néhány napon belül minden városlakóhoz eljuttatott helyi konzultációs ív is érinteni fogja ezt a témát. A cél megismerni az itt élők véleményét, hozzáállását ezzel kapcsolatban.

A több mint három órás közmeghallgatáson sokféle vélemény és javaslat, észrevétel hangzott el a témával kapcsolatban. Volt, aki arról beszélt őt nem zavarják a vendégmunkások, eddig semmilyen probléma nem volt velük kapcsolatban. Olyan vélemények is elhangzottak, hogy a hatóságok miért nem ellenőrzik ezeket a szálláshelyeket, és a törvényességi előírásokat, valamint miért nem magyar munkavállalókkal dolgoztatnak az építkezéseken.

Szóba került olyan javaslat is, mely a lakosság biztonságérzetét erősítené, ha megkeresik a vendégmunkásokat foglalkoztató vállalkozásokat, és elmondják az itteni problémákat arra kérve őket, hogy kötelezzék az alvállalkozóikat, hogy biztosítsanak az építkezés területén szálláshelyet.

A vendégmunkások mellett más témában is érkeztek kérdések. Az ivóvíz minőséggel és az azt javító, jelenleg is zajló pályázati programmal kapcsolatban, a helyi buszjáratot érintően, és a szentmártoni városrészen meglévő kevés gyalogátkelőhely kapcsán.



 
Címkék:



 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS