2024. május. 2, csütörtök
Zsigmond napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
Méhészeti időutazás

 
 
2023-10-12 09:28:11 |
 
 
Mézlovagok vonultak át a piacon és a város több pontján. A lovagrendek útja a Zsinagóga Kultúrtérbe, majd a Nadányi Zoltán Művelődési Házba vezetett, ahol az ország, illetve Berettyóújfalu méhészei a XI. Bihari Mézes Nap keretében találkoztak.


 


 

A szakmai találkozóval egybekötött méz- és eszközvásár résztvevőit a 2023-as év Mézkirálynője köszöntötte. A Gyuláról érkező Borszéki Eszter Viktória szívügyének érzi a magyar méhészek támogatását. Szeretné minél több rendezvényen széles körben népszerűsíteni a hazai mézet, illetve a méhészeti termékeket.

A Mézes Napot megnyitó Muraközi István a hagyományaink őrzésére, tiszteletére hívta fel a figyelmet. A polgármester arról is beszélt, egy időutazáson vehettek részt azok, akik végigkísérték a mézlovagokat útjukon.

Muraközi István a lovagság átalakulásáról is beszélt. Mint mondta, napjainkban szerepük főként karitatív. A mézlovagrendek feladata, hogy a hagyományokat tisztelve és ápolva megismertessék a következő generációval a méhész szakmát. A polgármester a mézkirálynő jelentőségére is felhívta a figyelmet.

A Bihari Mézlovagrend új lovagrendi tagot avatott. A csíkszeredai Fodor Levente népművelőként került kapcsolatba a méhészettel, majd a most már újra 15 főt számláló lovagrenddel. Eskütételét a lovagrendek, illetve a mézek megáldása követte.

A rendezvényen a méhészeti termékek, illetve fajtamézek legjava sorakozott fel. Mindenki megtalálhatta az ízléséhez illőt, vagy egyedi jótékony hatásai alapján is választhatott a termékek közül.

A mézkóstolók négy kategóriában választhatták ki kedvenc méhészeti terméküket, fajtamézüket. Az Év Méhésze címet Daróczi Lajos, a Bihari Mézlovagrend alapító tagja nyerte el. Az éves rendezvényhez kapcsolódóan „Szorgos méhek” címmel gyermekrajz-pályázatot hirdettek. A legsikeresebb alkotások készítői mézes ajándékokkal gazdagodtak. A beérkezett művek szeptember utolsó hetében a Bihar Vármegye Galériát díszítik.

A napot zenés, illetve táncos műsorok tették teljessé.



 
Címkék:



 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS