2024. május. 4, szombat
Mónika napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
Hazai és határon túli ízek az ősznyitó fesztiválon

 
 
2023-09-22 11:44:59 |
 
 
Ízletes étkekkel, jókedvűen, vigadva köszöntötte az őszt Berettyóújfalu. Az V. Tájak-Házak-Ízek Fesztiválon közel 40 főzőcsapat legalább 100 féle ételkülönlegességgel mérettette meg magát.


 


 

A kulináris élmények, valamint a gasztronómia köré épülő egész napos program nemzetközivé nőtte ki magát. A magyar tájegységek mellett testvérvárosunk, Margitta főztjeinek ízvilágába is belekóstolhattak a Szent István téren. Az idei fesztivál különlegességét adta az is, hogy – külön kategóriában – iskolák is képviselték magukat a főzőversenyen.

Volt, akiknek tavaly ez már sikerült. A címvédő Hermesi Hegylakók az elmúlt évben a vándorkupával távoztak. Ezúttal is a csapat fő irányvonalát megtartva, szezonjellegű ételekkel tértek vissza. 2019 óta minden ősszel átszelik az országot, hogy újabb élményeket és barátokat szerezzenek a fesztiválon.

A Sonivius Vappae, avagy a lármás semmirekellők az egész teret bejárták fakanál táncoltató előadásukkal. Így a tűzhely fölött szorgoskodók is vígan süthettek-főzhettek, forgathatták a fakanalat. Puka Károly és zenekara jóvoltából jó ebédhez is szólt a nóta. Margitta a fesztiválozókat nem csak autentikus ételekkel lepte meg. A fiatal tehetségekből álló H-Moll zenekar átdolgozásokkal érkezett városunkba.

A miccsen kívül a Pénzügyesek babgulyását is megkóstolhatták a kilátogatók. A helyi csoport tagjai jótékonysági célból 400 adagot készítettek. A kóstolójegyekből származó bevételt az SMA-II betegségben szenvedő Szofi kezelésére ajánlották fel. A gyermekek segítése a célja a Karancsvölgyi Egyesületnek is. A jótékony csoport közel kétméteres óriás palacsintáját nem volt olyan személy, aki ne csodálta volna meg.

Nem csak ételt, bort is lehetett kóstolni. A mustrázók úgy döntöttek, a város bora címet idén a Babarczi Szőlőbirtok Irsai Olivér száraz fehér bora érdemelte ki. A mámoros hangulatot a Törköly zenekar alapozta meg. A mesekocsmában egy történet is elhangzott, ami egy nem éppen mámoros szerelmet mutatott be.

A legkisebbekre is gondoltak a fesztiválon. Interaktív előadást láthattak a múzeum udvarán.

A programokkal párhuzamosan a zsűri több órán át mustrázott, hogy meghozza az igen nehéz döntést. A győztesek kihirdetése előtt a fesztiválozókat Muraközi István köszöntötte. A polgármester hangsúlyozta, szeretné, ha a szeptemberi programmal hagyomány teremtődne.

Dr. Vitányi István úgy véli, a fesztivál iránti nagy érdeklődés azt mutatja, sokak kedvelik a gasztronómiát. Az országgyűlési képviselő arról is beszélt, a távolról érkezők megismerhetik a várost. Így egyre többen viszik jó hírét Berettyóújfalunak, valamint a gyarapodó mulatságnak.

A neves zsűrinek több mint 100 féle étel közül kellett kiválasztania a legjobbakat. Opóczky István hangsúlyozta, nehéz helyzetben voltak, de örömmel látták a felkészült, rutinos csapatokat, köztük az ifjúsági kategória képviselőit.

Az ifjúsági kategória második helyezettje az Eötvös Séfek lettek. A harmadik helyen a Piros Arany csapat végzett. A győztesekhez hasonlóan ők is értékes ajándékutalvánnyal gazdagodtak.

A felnőtt kategóriában a dobogósokat alig pár pont választotta el. A harmadik helyet a címvédő Hermesi Hegylakók érdemelték ki. A második helyezettnek járó díjat – a kreatív elnevezésű ételeket készítő – Lisztes Éva autósiskolája szerezte meg.

A fesztiválról senki nem távozott üres kézzel. Minden csapat emléklappal, illetve Szatmári János zsűritag adománylevelével zárta a napot. A zsűri oklevelet osztott ki többek között a legfinomabb levest, köretet, sültet, továbbá desszertet készítő csoportoknak. De a legszebb tálalást, vagy éppen a legvidámabb csapatot is oklevéllel díjazták. Öten különdíjat vehettek át.

A nap hátralevő részében Szabó Balázs Bandája koncertezett. Felcsendült többek között a Bájoló, ami egy Radnóti költemény megzenésítése. A dal 2018-ban jelent meg és ért el átütő sikert. Azóta több mint 10 milliós nézettségnek örvend.



 
Címkék:



 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS