2024. április. 26, péntek
Ervin napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
Döntések az októberi képviselő-testületi ülésen

 
 
2022-11-22 12:36:04 |
 
 
Önkormányzati rendeletek módosítása, támogatás a helyi autóbuszjárat üzemeltetőjének, közbeszerzési eljárás megindítása. Többek között ezekről döntöttek a képviselő-testület október 27-i ülésén.


 


 

A strand, uszoda és gyógyvizes fürdő fejlesztéséhez felvett hitelhez kapcsolódó kölcsönszerződés módosításáról határoztak a képviselők. A Takarékbank Zrt-vel korábban megkötött szerződés szerint már ebben az évben esedékes lenne a tőke törlesztése. A beruházás azonban a jövő évben készül el, a hitel felhasználása is ekkor fog megtörténni, ezért kerülne módosításra a szerződés. Ez alapján a tőke törlesztése 2023-ban kezdődne, a szerződés futamideje további egy évvel meghosszabbodik. A képviselő testület jóváhagyta a javaslatot, a módosításához még a Kormány engedélyét kell kérni.

Az önkormányzati lakásrendelet is módosításra került az ülésen. A Herpály utcai volt kórházi szolgálati lakások vonatkozásában a bérlőkijelölési jogot 2012 óta a Gróf Tisza István Kórház főigazgatója gyakorolta. A főigazgató levélben kérte az önkormányzatot, hogy vegye át a bérlőkijelölés jogát a kórháztól. Ennek oka, hogy a lakások bérlői szerkezete jelentősen megváltozott, több már nem kórházi dolgozó, illetve külsős költözött a lakásokba.

A bérlőkijelölési jog 42 összkomfortos lakást érint, a lakások fenntartását, a tulajdonosi jogok gyakorlását eddig is a Herpály-Team Kft. látta el, az elfogadott határozat szerint, a bérlőkijelölési jog visszakerült az önkormányzathoz. A napirenddel kapcsolatban elhangzott, a jövőben is segítik a kórházi dolgozók lakáshoz jutását.

A megemelkedett energiaárak okán az önkormányzati támogatásokról szóló szociális rendelet több ponton módosításra került, felkészülve a rászorulók téli tüzelőhöz juttatására, a minél igazságosabb elosztás érdekében. 

A támogatás igénylésekor az egy lakcímen élőket a jövőben egy háztartásként kezelik,  a rendeletben a magas tűzifa árak miatt törlésre kerül az adható települési támogatás 10.000 Ft-os felső határa. A napirenddel kapcsolatban elhangzott a város három millió forint értékben vásárolt tűzifát.

 

Döntés született az N-R-A Busz Kft. részére 2022 november és december hónapokra havi 100 ezer forintos többlet támogatásról. A vállalkozás 2018 óta látja el a helyi menetrend szerinti autóbuszos személyszállítást a városban. A cég kérelmében a folyamatosan emelkedő piaci üzemanyag árakat jelezte.

A ROHU program keretében, a piac területén megvalósuló csarnok-, és bemutató térhez kapcsolódóan elfogadta a testület a közbeszerzési eljárás megindításához kapcsolódó előterjeszést. A kétszintes, több mint 650 négyzetméteres épület nettó 200 millió forintos összköltséggel készülhet el, a kivitelezőnek erre hét hónap áll rendelkezésre, a projekt teljes befejezésének határideje pedig 2023. december 31-e. A szoros határidők kapcsán a polgármester megjegyezte, a ROHU program irányító hatósága Romániában van, és az önkormányzaton kívül álló okok miatt sok esetben késedelemben vannak a pályázati eljárások, támogatási szerződések, a projektek előre haladása. 

A napirend kapcsán szó volt az építés ideje alatti piaci árusításról is. Muraközi István elmondta, terveik szerint a Millennium út egy részének lezárásával lenne megoldható a piac működése, de még a rendőrkapitányság is véleményezi a javaslatot. Ezt követően pedig a kivitelezővel tárgyalnának, és együtt tájékoztatják az árusítókat, hogy az építési terület szabályozásával az üzletek is megközelíthetőek legyenek. 

A képviselő-testület egyhangú döntésével csatlakozik Püspökladány polgármesterének tiltakozó kezdeményezéséhez, melyben kéri a MÁV által decemberben bevezetendő menetrend változtatás átalakítását. A tervezett új menetrend szerint több InterCity járat nem állna meg Püspökladányban, és ez hátrányosan érintené a környező településeket is. Az előterjesztés szerint a vasúttársaság vezetői részére levelet juttatnak el, melyben kifejezik tiltakozásukat a településeket hátrányos helyzetbe hozó menetrend ellen.

Az ülés végén az írásban érkezett kérdések egyike a távhővel fűtött lakótelepi lakások tulajdonosai észrevételéről szólt. Kiss Tamás képviselő kérdésében úgy fogalmazott, olyan jelzések érkeztek, hogy időként akkor sincs fűtés a lakásokban, amikor azt az adott napszak indokolttá tenné. Az ülésen részt vett Zámbori Péter, a Herpály-Team Kft. ügyvezetője és Dobi Béla a távhő szolgáltatási ágazat vezetője. 

Zámbori Péter elmondta, feléjük is érkeznek észrevételek, hogy hidegek a radiátorok. Mint mondta, szeptember 19-én indították a fűtést több közös képviselők kérésére. Ebben az időszakban szakaszos a fűtés, a hajnali, reggeli órákban van egy fűtési időszak. Az ügyvezető kiemelte, folyamatosan monitorozzák a külső hőmérsékletet, a szél erősségét és a lakások paramétereit. Ennek és a jogszabályoknak megfelelően 20 Celsius fok felett tartják a lakások hőmérsékletét. Az is elhangzott, hogy ősszel és tavasszal még időszakos a fűtés, amíg az időjárás engedi, de ezt követően természetesen folyamatos lesz.

A téma tárgyalásakor felmerült a lakásonkénti hőszabályozás lehetősége, illetve az is, a már leszigetelt épületek 30-40 százalékkal kevesebb energiát használnak.

Mint elhangzott, a jelenlegi egycsöves rendszer nem alkalmas az önálló hőszabályozásra, a lakásonkénti átalakítás pedig nagyon költséges, de a hőközpontok alkalmasak rá.

Szántai László kérdései a jelenlegi víziközmű szolgáltató, a Debreceni Vízmű Zrt. helyi munkavállalóinak bérezésével, az általuk használt eszközökkel, munkakörülményeikkel foglalkozott. A képviselő kérte, hogy kérdéseit a polgármester jelezze az üzemeltető cég vezetése felé.



 
Címkék:



 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS