2024. április. 18, csütörtök
Andrea napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
Tizenkilenc napirend a nyári szünet előtti utolsó ülésen

 
 
2019-07-01 13:23:02 |
 
 
A temetkezési vállalat, a városi közalapítványok, a Herpály-Team Kft. távhőszolgáltatása, a víziközmű szoláltató és a háziorvosi ügyeleti ellátást nyújtó vállalkozás elmúlt évről szóló beszámolói, döntések közbeszerzési eljárásokban. Többek között ezek voltak napirenden a nyári szünet előtti utolsó ülésen.


 


 

Az ülés elején Muraközi István – a polgármesteri jelentés kiegészítéseként – tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy Berettyóújfalu Szolgáltató Önkormányzat Díj elismerésben részesült, mely a belügyminiszter által adományozható szakmai elismerés. Nagy sikerrel szerepeltek Berettyóújfalu képviselői a Városok Falvak Szövetsége meghívásának köszönhetően a Római Magyar Akadémián, ahova a helyi, bihari népzene és néptánc, valamint gasztronómiai kultúrából vittek egy kis ízelítőt – számolt be a polgármester.
Beszámolók nyitották a napirendek sorát. A Platinum Hajdú-Bihar Megyei Temetkezési Vállalat elmúlt évi temető üzemeltetése volt az első közülük. Kari Irén felhívta a figyelmet arra, hogy egyre többen visznek kommunális hulladékot a temetőben lévő tárolókba és ez az illetlen helyzet mellett nagy költséget is jelent a vállalatnak. Az igazgató az idei évre tervezett fejlesztések között kiemelte a Csendes temetőben kialakítandó parkolóhelyeket.
 
A négy városi közalapítvány is elkészítette éves beszámolóját. A képviselő-testület valamennyi előterjesztést elfogadta.   
A Herpály-Team Kft. távhőszolgáltatási tevékenysége is szerepelt a napirendek között. Ennek kapcsán szó volt arról, hogy az elmúlt időszakban sok társasház érdeklődik újra a távhőszolgáltatás iránt, a cég pedig igyekszik kedvező ajánlatot adni.
 
A 2012-ben tizenegy Hajdú-Bihar megyei település által megalapított Hajdúkerületi és Bihari Víziközmű Szolgáltató Zrt. elmúlt évről szóló 27 oldalas beszámolóját és üzleti tervét is tárgyalták. Az ülésen ez ügyben szóba került a társaság költségvetése mellett a vákuumos rendszerű szennyvízhálózat és az ivóvízminőség is.
 
Bondár Sándor a HBVSZ Zrt. igazgatósági tagja elmondta, az állandó bevételek mellett a kiadások folyamatosan emelkednek, így túl sok mozgástér nincs a beruházásra, fejlesztésre. A vízminőség javító pályázatra már nagyon nagy szükség lenne, de emellett a kb. 20 évvel ezelőtt kiépített vákuumos rendszer sem volt sikeres projekt – tette hozzá  Bondár Sándor. Mint mondta, már nyolc aknát átalakítottak úgynevezett nyomott szennyvíz elvezetésű rendszerré, és ez jól működik, megoldás lehet a gépházak tehermentesítésében is. Sajnos – folytatta az igazgató – a szennyvízhálózatba továbbra is nagyon sok csapadékvíz kerül, sokan szándékosan kötik be az esővizet, így a rendszer túlterheltté válik.
 
Az ülésen elfogadták a városban 2008-óta a háziorvosi ügyeleti ellátást biztosító nonprofit Kft. tavalyi évről szóló beszámolóját is. A berettyóújfalui ügyeleti központ 2018-ban összesen 1111 beteget látott el, havonta átlagosan 80 esettel, 576 ügyeleti órában.
Hamarosan elkészülnek az új üzletek a piac területén egy TOP-os pályázat jóvoltából. Hagymási Gyula képviselői előterjesztése pedig ehhez kapcsolódóan arra vonatkozott, hogy két üzletet a Herpály-Team Kft. üzemeltessen, és azokban – helyzetbe hozva a helyi vállalkozókat, iparosokat – berettyóújfalui termelők és kézművesek portékáit értékesítsék. 
A „Vásárcsarnok építése Berettyóújfaluban” elnevezésű pályázat üzleti terve ezt azonban nem teszi lehetővé, így az erre vonatkozó határozati javaslatot visszavonta az előterjesztő, egy másikban viszont megtartva a helyi vállalkozások segítésére irányuló szándékot. Időközben a Herpály-Team Kft. már meghirdette a kiadó üzlethelyiségeket, ezért több módosításon is átesett az eredeti javaslat. Végül az ülésen arról döntöttek, hogy milyen szempontrendszer érvényesüljön a beadott pályázatok elbírálásánál.
 
Az ülésen elhangzott, a hat üzletre a június 24-i határidőig 10 pályázat érkezett, nagyrészük jelenleg is a piacon árusító vállalkozó.
 
Döntés született arról, hogy pályázatot ír ki az önkormányzat gyermekorvosi praxis betöltésére 2019. július 1. napjával, amenyiben Dr. Nagy Bertalan Józsefnének nem sikerül a praxisát értékesíteni.
 
Az ülésen elhangzott, a doktornőnek a betöltetlenné vált praxisát az első félévben van lehetősége értékesíteni, de eddig érdemi érdeklődő nem érkezett. Július 1-től a tulajdonjog az önkormányzatra száll, az értékesítési lehetősséggel. Ösztönözve a pályázókat egy szolgálati lakást is ajánl az önkormányzat.
 
Eredményes lett a Zsinagóga felújítása és kiszolgáló épület építése tárgyú közbeszerzési eljárás. Bár a 2018-ban lefolytatott közbeszerzés eredménytelenül zárult, mert a legkedvezőbb ajánlat is meghaladta a pályázat keretében rendelkezésre álló összeget, de a város többlettámogatási igényt nyújtott be a kormányhoz, mely sikeres volt. Az így megkapott 275 millió Ft költségvetési támogatás a pályázati forrással együtt már megfelelő fedezetet jelent a bruttó 507 millió forinttal legkedvezőbb ajánlatot tevő vállalkozóval történő szerződéskötéshez. Az erről szóló határozatot támogatták a képviselők.
 
A jogerős építési engedély és kivitelezési tervek elkészülte után  a BMSK Zrt., mint a kormány által kijelölt közbeszerzési szolgáltató elkészítette a berettyóújfalui strand, uszoda és gyógyvizes fürdő bővítése tárgyú közbeszerzési eljárást, melyet mostani ülésén elfogadott a képviselő-testület.
 
A Földesi utcán megépülő kerékpárút kapcsán derült ki, hogy az ott élők egy részének megnehezült ingatlana megközelíthetősége. Ennek oka az útszakasz egyirányú forgalma. Megoldás lehet az út önkormányzati kezelésbe vétele és kétirányúsítása. Ehhez a jelenlegi kezelő hozzájárult, azzal, hogy az átadást megelőzően fel is újítja az említett szakaszt.
Az ülés végén Nagy Istvánné a képviselői alap felhasználásáról adott tájékoztatást.
 
 
Az úthibák miatti balesetveszélyességre hívta fel a figyelmet Szántai László. Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy már megkötésre került a szerződés, és hamarosan kezdődik az úthibák kezelése. A képviselő emellett elmondta, hogy képviselői alapjából a helyi buszmegállókba padok kihelyezését kezdeményezte. Hagymási Gyula egy prezentációban mutatta be a Szillér csatorna egyes szakaszainak és zárt átfolyóinak karbantartási, tisztítási szükségességét. 
Szabó Katalin a Bessenyei lakótelep környékén megkezdődött építési munkák okán kért türelmet a lakosoktól.
 


 
Címkék:



 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS