2024. március. 19, kedd
József napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
Tájak-Házak-Ízek Fesztivál

 
 
2018-09-21 10:27:08 |
 
 
Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg szeptember 15-én a Tájak-Házak-Ízek Fesztivált. Az egész napos eseménynek a Morotva liget adott otthont, ahol a szervezők minden korosztály számára biztosítottak programot a kikapcsolódásra és szórakozásra. Többek között főzőverseny, gyerekműsor, óriáspalacsinta-sütés, valamint zenei produkciók várták az érdeklődőket.


 


 

A főzőversenyre nevezett csapatok között akadtak olyanok, akik több ételt is készítettek, így a döntésnél nem volt könnyű dolga a négytagú zsűrinek. Opóczky Istvánt, a zsűri elnökét arról kérdeztük, milyen szempontok alapján értékelték az elkészült ételeket.

A délelőtt folyamán néptáncosok lepték el a színpadot. A 2009-ben alakult és 2013 óta bejegyzett egyesületként működő Bajnóca Néptánc Egyesület mindegyik – Kökörcsin, Boróka, Cserbóka és Bihar – csoportja fellépett a fesztiválon.

Őket a több magas rangú kitüntetésben részesült Holló együttes követte. A szekszárdi zenekar harminc év alatt tizenkét gyerekeknek és felnőtteknek szóló albumot jelentetett meg. A Morotva ligetbe Vásárfia című gyermekműsorukkal érkeztek.

 A jó ebédhez örökzöld slágerek és nóták szóltak Karcagi Nagy Zoltán és testvére, Andy előadásában.

A folytatásban a Fiatal ÉnekeseK és Gyányi István műsora következett. Kiss Alexandra, Ujvári Orsolya és Gyányi István közel két éve énekel együtt. A fesztiválra retro és mai pop slágerekből álló repertoárjukat hozták el, amelyben néhány swing dal is felcsendült.

A Körömvirág együttes négy éve létezik. Fontos törekvésüknek tartják, hogy a zene által ők is hozzátegyenek egy jelentős szeletet a hagyományok ápolásához, őrzéséhez. Tevékenységük elsősorban a versek közvetítésére összpontosul, nemcsak klasszikus és kortárs költők megzenésítése, hanem egy-két alkalmi saját dal is helyet kap repertoárjukban.

A Hollóének Hungarica középkori zenékkel érkezett a fesztiválra. Az együttes az eredeti középkori dallamok mellett modern átdolgozásokat is előad nép- és világzenei stílusban. Fellépéseiken fúvós, húros, valamint ütős hangszereiken muzsikálnak.

A tiszapéterfalvi Kokas Banda 2006 szeptemberében alakult népzenei örökségünk és népdalkincsünk megőrzése, népszerűsítése, továbbadása céljából. Jelentős népszerűségre tettek szert Kárpátalján és határainkon túl egyaránt. Évente átlagosan 100-120 kulturális rendezvényen vesznek részt, ebből most az egyik a Tájak-Házak-Ízek Fesztivál volt.

A főzőverseny eredményhirdetésén Opóczky István elmondta, a baromfiudvar repertoárja szerepelt a nevezők által készített menük étlapján. Mind a 35 résztvevő csapat dísztányért és emléklapot kapott, a zsűri különdíjakat is osztott ki, az első három helyezett értékes ajándékokban részesült.

A nyertes mezőpeterdi csapat tagjai évek óta főznek együtt, több versenyt is megjártak már közösen.

A nap során kísérőprogramként Kádár Ferkó fotószínháza, népi játszótér, kézműves vásár, óriás virágoskert, a helyi szakképző intézmények, a Bodorka NépmesePont játszóháza, illetve óriáspalacsinta-sütés várta az érdeklődőket.

Az esti produkciók sorát Molnár György és koncertzenekara nyitotta. A 18. éve töretlen népszerűséggel működő, állandó formációt a magyar és nemzetközi zenei élet kiválóságai alkotják. Sztárvendégük a Tájak-Házak-Ízek Fesztiválon Nádas György színész volt.

Sasvári Sándor énekes, színművész és aktív díjugrató versenyző egy különleges lovas műsorral érkezett. A napot Pély Barna, a United együttes énekes-gitárosának szólókoncertje zárta.



 
Címkék:



 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS