2024. április. 19, péntek
Emma napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
Üléseztek a képviselő-testület tagjai

 
 
2017-05-29 14:22:36 |
 
 
Átadott ingatlan a büntetés-végrehajtási kórház épületének, bővül a szünidei étkezésben részesülők köre, elfogadott zárszámadási rendelet, jóváhagyott beszámolók. Többek között ezekről határoztak a május 25-én megtartott képviselő-testületi ülésen.


 


 

A Platinum Hajdú-Bihar Megyei Temetkezési Vállalat 2016. évi temető üzemeltetéséről szóló beszámolója volt az első tárgyalt napirend a május 25-én megtartott képviselő-testületi ülésen. Kari Irén igazgató hozzászólásában kiemelte, hogy a bevételek átcsoportosítására volt szükség a fenntartáskor.

A Hajdúkerületi és Bihari Víziközmű Szolgáltató Zrt. ugyancsak beszámolt a tavalyi tevékenységéről, valamint tárgyalták a 2017-re vonatkozó üzleti tervét is. A polgármester elmondta, rendkívül rövid idő állt rendelkezésre a képviselőknek a majdcsak 100 oldalas dokumentum áttanulmányozására és kérte, hogy a jövőben korábban küldjék meg a beszámolót. Támogatták a képviselők – 3 tartózkodás mellett – hogy a 2016-os évre vonatkozóan a vízszolgáltató által fizetett köbméterenkénti bérleti díjat 12 forintról 30 forintra módosítsák. Ez egyébként nettó 11 milliós többlet bevételt eredményezne az önkormányzatnak. A módosítás csak a 2016-os évre vonatkozik. A gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatás tavalyi ellátásáról is olvashattak beszámolót, melyet elfogadtak a jelenlévők.

Maximális óvodai csoportlétszám túllépéséhez is hozzájárultak az ülésen, melyre a következő nevelési évre történő beiratkozások száma alapján volt szükség.

Az ülésen módosították a szociális ellátásokról szóló rendeletet. Erre azért volt szükség, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek is igénybe vehessék a szünidei étkeztetést, ezáltal a rászoruló gyermekek számára elérhetővé váljon a napi egyszeri meleg ebéd. A jelenlegi törvényi szabályozás a rászoruló gyermekeknek csak szűkebb körét érinti, ezt a központi költségvetési forrást egészítené ki az önkormányzat kb. 2 millió forinttal.

A képviselő-testület rendeletet is alkotott, mellyel elfogadta az önkormányzat 2016. évi zárszámadását.

Jóváhagyott határozata szerint az önkormányzat közös megegyezéssel megszünteti a még 2010-ben az Út és Erény Közössége Egyesülettel megkötött bérleti szerződését a kórház területén található régi bölcsőde épületére vonatkozóan. A város az épületen a bérlő által elvégzett értéknövelő beruházások ellenértékeként 5 millió forintot fizet meg, mely az ülésen elhangzottak szerint jóval kevesebb, mint az elvégzett munka.

Tájékoztatást kaptak a képviselők az új típusú településkártya bevezetésének előkészületeiről. Ennek kapcsán elhangzott, hogy milyen új funkciói lesznek a várhatóan augusztusban forgalomba kerülő kártyának.

        

Pályázat benyújtásáról is határoztak. A korábbi években a Svájci Hozzájárulás támogatásával kialakított modellprogram, a Berettyóújfalui Praxisközösség megkezdett munkáját folytatná az EFOP alapellátás fejlesztését célzó támogatásával. A megpályázni tervezett összeg a felhívás szerinti maximális, 150 millió forintos keret, mely sikeres pályázat esetén 100%-os támogatással valósulhat meg.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága egy kiemelt beruházás helyszínének kiválasztása kapcsán kereste meg Berettyóújfalu vezetését egy Büntetés-végrehajtási egészségügyi központ kialakítása okán. A helyszín kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy működő kórház közelében épüljön fel. Az általuk megjelölt beépítetlen ingatlanrész a kórház területén található, mintegy 8 ezer négyzetméteres. A beruházó ezt kéri ingyenes átadásra az önkormányzattól. A napirend jelentősége okán több vendéget is hívtak annak tárgyalásakor. Az előzetes tájékoztatóból kiderült, hogy a több milliárd forintos kiemelt állami beruházás sok előnnyel járna nem csak a kórház, hanem a városnak és környékének is. A gyógyító intézmény műszerezettsége mellett egészségügyi dolgozóinak létszáma is bővülne. Összességében 200 új munkahely jönne létre. A központ az elítéltek gyógyítását szolgálja – szükség esetén igénybe véve a kórház szolgáltatásit is – emellett természetesen a bv. intézményként a fogvatartottak őrzése felügyelete is a feladata.

A képviselők hozzászólásaikban a beruházás pozitív következményeit emelték ki.  

A Büntetés-végrehajtási egészségügyi központtal kapcsolatban elhangzott, hogy egy 220 ágyas egészségügyi intézmény épülne, kb. 200 fős személyzettel. A kórház ellátási száma pedig 18.000-el növekszik. A képviselők végül egybehangzó igennel támogatták a terület állam részére történő átadását.



 
Címkék:



 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS